Близо 21 хил. посетители са преминали през туристическите обекти, стопанисвани от Регионалния исторически музей във Велико Търново през последните 6 почивни дни, съобщи Янтра Днес.

За сравнение за цялата 2007 г. туристите в Русенския музей са общо 32 хиляди. Преобладаваща част от посетителите в старата столица са били българи, като около 1/5 от общия туристически поток са оформили чужденците. Сред гостите най-голям е бил броят на американците, французите и румънците.

Статистиката показва, че археологическият резерват "Царевец" е бил най-предпочитаният музеен обект. Средновековната крепост са разгледали близо 18 хил. души. На 3 май е бил поставен абсолютен рекорд, като на Царевец са се разходили около 4800 души.

1070 туристи са посетили църквата "Рождество Христово" в Арбанаси. Още 745 души са разгледали сбирката на Констанцалиевата къща в архитектурния резерват, а 114 туристи са били изкушени от уникалната стенописна украса на храма "Свети Архангели Михаил и Гавраил" в Арбанаси. През музей "Възраждане и Учредително събрание" са преминали 314 души, а през Археологическия музей ­ 167 посетители. На интерес най-вече от страна на чужденците се радват църквите в квартал "Асенов", които са били разгледани от 254 души. През втория археологически резерват ­ Никополис ад Иструм са преминали 67 туристи.

Хор ще изпълнява на живо църковнославянски песнопения в църквата "Св. апостоли Петър и Павел" в Асенова махала и Патриаршията на Царевец. От тази допълнителна атракция туристите ще могат да се възползват без предварителна заявка. Освен това музеят подготвя нови рекламни табели за музейните обекти, които ще бъдат изработени от материал, устойчив на атмосферни влияния. За по-добър ориентир от страна на посетителите, върху тях ще бъдат поставени графични реконструкции на сградите, които са експонирани в основи.