Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва днес в Баку в 28-та есенна пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС), съобщиха от НС.

На форума България ще приеме от Азербайджан председателството на Асамблеята. Церемонията по предаване на председателството ще се състои днес в присъствието на председателя на българския парламент.

Георги Пирински ще бъде председател на Парламентарната асамблея на ПАЧИС до юни 2007 г., когато София ще стане домакин на следващата сесия на Генералната асамблея на организацията.

На форума в Баку присъстват и представители на организации, свързани със сътрудничеството в региона на Черно море, наблюдатели и гости от Европейския парламент, ПАСЕ, Европейската комисия и други органи на ЕС, международни организации и парламенти на редица държави.

Основна тема на дискусиите са начините за повишаване на ефективността на дейността на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.