Печалбата на БТК през следващите две години се очаква да се понижи поради намаляващия й пазарен дял в страната и понижаването на цените на телекомуникационните услуги в България, съобщава агенция „Ройтерс".

Според предадено днес допълнение (прогноза) към годишния отчет на телекома на фондовата борса, печалбата на БТК се очаква да се понижи с 16% до 116.6 млн. лв. през тази година и до 105.6 млн. лв. през 2008 г., въпреки очакван ръст в приходите през двете финансови години.

Двугодишната финансова прогноза идва в момент, когато исландският милиардер Тор Бьорголфсон търси стратегически инвеститор за своята 65% опция върху капитала на телекомуникационната компания, пише още „Ройтерс".

БТК прогнозира, че пълната либерализация на телекомуникационните услуги в страната от април тази година ще засили значително конкуренцията в бранша, което от своя страна ще се отрази в понижаване на цените на телеком услугите в страната.

БТК очаква повишаване на приходите си през тази година до нивото от 1.05 млрд. лв. и до 1.14 млрд. лв. през 2008 г.

Припомняме, че телекома приключи 2006 г. с печалба от 132.3 млн. лв. и приходи в размер на 1.01 млрд. лв.

БТК планира да продължи цифровизацията на мрежата си в страната, съгласно изискванията на Европейския съюз, се казва още в регистрационния документ. Към момента 64% от телефоните в страната са цифрови. 100 процента цифровизация компанията е постигнала в 27-те областни града в страната.

БТК не е посочила причина за подадената двугодишна прогноза, като според борсовите правила това трябва да стане при предстоящо сливане, продажба или голямо преструктуриране в компанията.

До момента интерес към покупката на БТК има от стратегическите турски инвеститори Turk Telekom и Turkcell, както и финансовите инвестиционни фондове Providence Equity Partners, Warburg Pincus, Texas Pacific Group и Mid-Europa Partners