В мотивирано предложение до премиера Бойко Борисов, ръководството на Областната управа в Бургас и кметовете на 6-те общини по Южното Черноморие поискаха Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да бъде преместена в Бургас, съобщава БНР.

От Областната управа в Бургас вече са подготвили сграда за администрацията на ИАРА. Според областния управител Константин Гребенаров за преместването на агенцията в Бургас има основателни и логични причини:

„Има доста аргументи, които подкрепят това наше предложение и от мое име и от името на шестте морски кметове. Първо 70% от улова на риба се установява на територията на Бургаска област. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са на наша област, по-голямата част от рибарската флотилия също е регистрирана на територията на Бургаска област. По този начин ще спестим разкарване на съответните специалисти и рибари, когато са им необходими разрешителни и удостоверения, които съпътстват тази дейност."

Бел. ред. Неотдавна оповестеното намерение на правителството е Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)  да се премести във Варна до края на годината.