Над 190 служители на 6 различни институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД в рамките на операция, в хода на която трябва да се изяснят реалните наличности на съхраняваните вътре продукти.

По разпореждане на служебния премиер Димитър Главчев в акцията са включени Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР, Главна дирекция "Национална полиция" - МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Над 195 000 000 лева глоба за "Лукойл" от КЗК

Над 195 000 000 лева глоба за "Лукойл" от КЗК

Според антимонополния орган е налице злоупотреба с господстващо положение

Те ще направят инвентаризация на нефтобазите в столицата, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчните складове, управлявани от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

При необходимост екипите ще търсят съдействие от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, както и други държавни институции и контролни органи, става ясно от съобщението.

Защо?

Вчера Главчев обяви, че ще има проверка в данъчните складове на "Лукойл", тъй като "такава инвентаризация досега не е правена".

На съвещание по темата ръководителите на НАП и митниците са обявили, че за февруари приходите от ДДС и мита от "Лукойл" са 90 млн.лв., за март - 40 млн.лв., а за април - 228 млн.лв.

В същото време, през миналия месец от икономическото министерство посочиха, че вноската, която "Лукойл" трябва да преведе за март във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", е в размер на 3 398 111 лева.

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

Компанията преразглежда стратегията си у нас

Тя е заложена в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Междувременно се появиха информации, че "Лукойл" успешно е преминал на неруски петрол.