От присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) на 1 май 2004 г. до края на 2023 г., Полша е получила общо 245,5 млрд. евро от бюджета на ЕС. За същия период, в качеството си на член на ЕС който прави годишни вноски в бюджета на Общността, страната е внесла общо 83,7 млрд. евро.

В резултат на това, положителният баланс за Полша достига 161,8 млрд. евро, пише РИА Новости, позовавайки се на данни от полското Министерство на финансите.

От полското финансово ведомство уточняват, че 65% от средствата от ЕС са изразходвани за проекти в рамките на кохезионната политика - парите са били изразходвани за подобряване на транспортната, енергийната и социалната инфраструктура на страната. А малко над 30% от средствата са били преведени на Полша в рамките на Общата селскостопанската политика.

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Полша обяви основния си доставчик на оръжие за 2023-а - какво въоръжение е закупила

Средствата за отбрана на страната достигнаха 4% от БВП

През март тази година Европейската комисия реши да деблокира до 137 млрд. евро от бюджета на ЕС за Полша, след като властите в страната започнаха реформи за гарантиране на независимостта на съдебната система.

Очаква се Полша да получи общо около 59,8 млрд. евро от Фонда за възстановяване от пандемията и още 76,5 млрд. евро - от т.нар. фондове за единство. В средата на април Полша вече получи плащене на евросредства в размер на 6,3 млрд. евро, което е най-голямото получено от страната единично плащане на еврокредства, от присъесиняването й към ЕС преди 20 години.

Финансовите отчети показват, че Полша е станала най-големия получател на трансфери от бюджета на ЕС - 13,3% от всички евросредста за периода.

Полша заяви, че не е готова за приемане на еврото

Петата по население страна от ЕС заяви, че не е готова за приемане на еврото

Това коментира министърът на финансите, независимо от получените от страната огромни евросредства

По този покател тя е следвана от Италия, Испания и Франция, които са получили по около 12% от европейските средства. Ще припомним, че икономиките на Франция, Италия и Испания са съответно на второ, трето и четвърто място в ЕС. Най-голямата икономика в ЕС и четвърта в света, е германската.

Въпреки получените огромни евросредства, само преди дни миниcтъpът нa финaнcитe нa Полша Aнджeй Дoмaнcĸи коментира, че иĸoнoмиĸa нa Πoлшa ceгa нe e гoтoвa зa пpeминaвaнe ĸъм eвpoтo. Πoлшa e пeтaтa пo нaceлeниe cтpaнa в EC, ĸaĸтo и шеста пo paзмep иĸoнoмиĸa в Eвpoпeйcĸия cъюз.

"Koгaтo cтaвa въпpoc зa иĸoнoмиĸa, тoгaвa нe тpябвa дa бъдeм нитo пecимиcти, нитo eнтycиacти. Би тpябвaлo дa бъдeм peaлиcти, и aз cъм peaлиcт. Cпopeд мeн, фaĸтитe ca eднoзнaчни - ĸъм мoмeнтa пoлcĸaтa иĸoнoимĸa нe e гoтoвa зa пpиeмaнe нa eвpoтo", ĸaзвa Дoмaнcĸи. Toй дoбaвя в тaзи вpъзĸa: "Kaтo иĸoнoмиcт тpябвa дa ĸaжa яcнo - иĸoнoмиĸaтa нa cтpaнaтa нe e гoтoвa зa въвeждaнeтo нa eвpoтo".

Полша иска да си върне продадения на Saudi Aramco дял в своята най-голяма рафинерия

Полша иска да си върне продадения на Saudi Aramco дял в своята най-голяма рафинерия

От настоящото полско правителство смятат, че делът е продаден под пазарната стойност