Втората по големина  германска банка има интерес да набере свеж капитал от спасителния фонд на правителството, пише „Ханделсблат".Решението ще бъде взето на заседание на управителния съвет на банката. Ще бъде обсъдена възможността за 480 милиарда евро. Ако банката се реши на тази капиталова инжекция, правителството ще получи директно влияние върху търговската политика на трезора. Говорител на  

Commerzbank наблегна, че банката би изпробвала пакета от мерки на правителството. Банката се интересува от всички инструменти на фонда, както от опцията на рекапитализация, заяви експерти от банката. На заден план остава продължаващата криза и поглъщането на Dresdner Bank. През третото тримесечие  се натрупват много задължения заради партньорството с фалиралата Lehman Brothers и заемите за Исландия, твърдят вътрешни източници.

Това е още една основателна причина да се наблюдава капиталовата база на банката. В срядата  банката ще обяви резултатите си за тримесечието.

Търговските банки в Германия обсъждат всеобщо използване на гаранциите на фонда.

Money.bg припомня, че Европейската комисия е одобрила спасителния пакет на стойност 500 млрд. евро за германската банкова система, засегната от световната икономическа криза.

Планът ще помогне на Германия да преодолее „сериозните проблеми" в икономиката си, избягвайки прекалена деформация на конкурентната среда, поясняват от ЕК. 

Регионалната банка BayernLB тази седмица беше първата, която заяви, че ще се възползва от фонда, а от банките WestLB и HSH Nordbank съобщиха, че вероятно ще последват примера й.

"Комерцбанк") купи "Дрезднер банк" за 9,8 млрд. евро от "Алианц", създавайки конкурент на водещата в Германия "Дойче банк".

Придобиването ще стане на два пъти - през тази година 60% от акциите, а останалите - догодина. Голямата част от цената ще бъде платена на "Алианц" с акции, като застрахователната компания ще продължи да притежава дял от близо 30% в новата "Комерцбанк"."Комерцбанк" обяви, че планира да намали разходите си с близо 2 млрд. евро, закривайки 9 хил. работни места след придобиването.