Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) одобри с днешна заповед избраната от "Национална Електрическа Компания" ЕАД площадка "Белене" за изграждане на втора атомна централа.

Одобряването на площадката стана възможно след като в продължение на 16 месеца беше извършена задълбочена оценка от експертите на АЯР на цялата документация, представена от НЕК, свързана с избора на площадка.

В оценката бяха включени още чуждестранни и български експертни организации, както и научни институти.

Въпросите, свързани с характеристиките на площадката, бяха разгледани и от консултативните съвети към председателя на АЯР по ядрена безопасност и радиационна защита.

В резултат на извършената оценка бе констатирано, че:

изборът на площадката е направен в съответствие с действащото законодателство в областта на безопасното използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения;

не са констатирани условия или фактори, изключващи разполагането на ядрена централа на избраната площадка;

предварителният отчет за анализ на безопасността обосновава възможността за изграждане и последваща безопасна експлоатация на ядрена централа на избраната площадка.

Характеристиките на площадката ще бъдат отчетени на етап проектиране с цел осигуряване на необходимите запаси на безопасност.

Следващата стъпка от процеса на лицензиране при изграждането на АЕЦ "Белене" е издаването на разрешение за проектиране.

НЕК е подала заявление за такова разрешение в АЯР през октомври 2005 г.
Цялата документация, включително и допълнително поисканата от агенцията, е в процес на оценка.

Припомняме, руската компания "Атомстройекспорт" спечели конкурса за строежа на втората ни АЕЦ.