Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди увеличението с 28.83 % спрямо действащата цена на природния газ за четвърто тримесечие, предаде Агенция "Фокус".

В цената е включена печалба за "Булгаргаз" от 3% и цена за пренос в размер на 19.73 лв./ хм3. „Булгаргаз" не може да приеме обосновките в този доклад и пределната цена.

Именно от подобни доклади и действия „Булгаргаз" е с приблизително 65 млн. лв. загуба за последното деветмесечие, която ще се увеличи с минимум 30 млн. лв.", заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов.

Дружеството предложи на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да утвърди цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2008 г. в размер на 593,53 лв./хм3 без ДДС, (вкл. 19,73 лв./хм3 цена за пренос).

Увеличението от 158,73 лв. за 1000 куб. метра или 36,51% в сравнение с действащата цена от Булгаргаз мотивираха с увеличените цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, както и с увеличението на курса на щатския долар средно с 6,32 %.

Другата основна причина "Булгаргаз" да иска сериозно поскъпване на природния газ е и фтвърдената от енергийния регулатор по-ниска цена от предложената от компанията за третото тримесечие на годината. Регулаторът позволи поскъпване от 5.16 на сто, а компанията искаше 19.99 процента по-скъп газ.

Припомняме, тази година енергийният регулатор е повишил цената на газа с 10 на сто за първото тримесечие, с 13,2 % за второто и с 5,6 на сто за третото тримесечие на 2008.

Това е най-голямото увеличение след промените в договорите за доставки и транзит с "Газпром" от преди година и с натрупване за 2008г. ще достигне 68.5%.

Като верижна реакция от поскъпването на газта, парнотос може да поскъпне с 10 - 12 % от 1 ноември с промяна в Наредбата за топлоснабдяване - това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов пред журналисти, предава Агенция "Фокус".

Това ще бъде второ поскъпване на цената на парното в рамките на една година.
Срещу драстичното поскъпване на природния газ вече се обявиха от конфедерацията на работодателите и индустриалците, според които чрез по-скъпия газ за големите потребители се субсидират изпадналите в криза топлофикационни дружества и металургичния комбинат „Кремиковци".