Община Велико Търново ще прави енергийна агенция с безвъзмездна финансова помощ от 250 хил. евро по програма "Интелигентна енергия Европа" на ЕС, съобщи Янтра Днес.

Това е мащабна съвместна разработка на Велико Търново с френска, шведска и литовска община, съобщи инж. Ивайло Дачев, гл. експерт по електроснабдяване в общинска администрациа.

Агенцията ще разработва и внедрява проекти за насърчаване на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, генериране на по-малко опасни отпадъци и развитие на Велико Търново като център на микропроцесорната техника и електроника в областта на енергоспестяването.

Очаква се през пролетта на 2008 г. четиристранният проект за енергийна агенция да получи одобрение от ЕС.

Ще бъде монтирана фотоволтечна система, която произвежда електричество от слънчевата светлина. Част от тази енергия може да се продава на НЕК на цена 3 пъти по-висока от цените за бита.

Ще бъде закупен комбиниран уред, който да измерва топлината, която се губи през стените на сградите при различните видове изолация и строителни материали. Така домакинствата и фирмите ще имат ясна представа за енергийното обследване на сградите.