Търговското представителство на EFG Factors S.A. в България бе официално регистрирано като клон, който ще предоставя на своите клиенти пълна гама от факторинг услуги. Новият офис на финансовата институция се намира на бул. "Цариградско шосе" 135 в София.

„Превръщането на EFG Factors S.A. от представителство в клон затвърждава дългосрочните ни интереси и планове в България. Факторинг пазарът в страната ще се развива с много бързи темпове през следващите няколко години. Факторингът претърпя изключителен растеж и стана важен източник на финансиране - предимно краткосрочно - достигайки годишен оборот от над 1,000 милиарда евро в световен мащаб", коментира Спиридон Цолис, управител на EFG Factors S.A. - клон България. 

EFG Factors S.A. е 100% собственост на гръцката Eurobank EFG, която има силно присъствие на българския, румънския, сръбския, полския, турския и украинския пазар чрез дъщерните си банки.

В България Eurobank EFG е мажоритарен собственик в Пощенска банка и ДЗИ Банк.


Факторингът е тристранна транзакция между финансова институция (Фактор), организация, продаваща стоки или услуги (Продавач) и търговски длъжници (Купувач). Факторингът е изкупуване на търговски вземания, чрез което фирмите биха могли да увеличат оборотния капитал на компанията си, за да се финансира развитието й.