Експерти от Брюксел ще броят парите, получени за всеки декар обработваема земя на фермери от Аксаково по схемата на ЕС за единните плащания, съобщава „Народно дело". Дори само един производител да е излъгал и да е декларирал повече ниви, отколкото реколтира, областта ще получи оценка слаб 2, от което не е изключено да има финансови санкции за всички фермери.

Проверката под лупа на площите започва на 15 октомври. Тя ще продължи три дни. Община Аксаково е избрана за ревизия от експертите от Брюксел на принципа на случайността, а не заради сигнали за злоупотреби от производители.

На същия принцип ще бъде проверена по една община от всички области в страната. Имената на фермерите, които ще ревизират експертите, ще се огласят в деня на стартирането на проверката в Разплащателната агенция. Те ще бъдат най-вероятно пет или десет на брой. В присъствието на служители от областната и общинската земеделска служба чуждите специалисти ще замерят площта на обработваните земи от всеки производител.

За да се избегнат жалби и евентуални недоразумения, пред специална комисия ще бъде огласена сумата пари, която е получил всеки фермер от Разплащателната агенция. Излъгалите ще се санкционират веднага.