Стремително нарастващата икономика на Китай продължава да носи в себе си висок риск от прегряване, предупреждават в свой доклад експерти от Китайската академия по социални науки.

Необходимостта от охлаждане на икономиката китайските учени свързват на първо място с бума в инвестициите, с ускоряването на темповете на инфлация и увеличение на търговската надценка.

Според китайските академици, за да се избегне прегряването, темповете на ръст на икономиката на държавата през текущата година трябва да са под 11%, а в идните няколко години не повече от 9%.

Обаче според прогнозите на китайския Construction Bank, БВП на страната през 2007 може да възлезе на 11,5%, след като през 2006 година се качи на 11,1%. Банката очаква, че през тази година обемът на инвестициите в основни средства в Китай да нарасне с 24.5%, а продажбите на дребно ще се вдигнат с 15.8%.

Прогнозира се среден ръст на годишните потребителски цени от 3,6% и увеличение на търговската надценка до минимум $250 милиарда, като през 2006 търговците са начислили общо $177,5 милиарда върху цените.

Сега главният движещ фактор на икономическото развитие на Китай са инвестициите. Отчитайки предходния опит, авторите на доклада заключават, че в китайски условия те трябва да са под 20% за година.

Обезпокоително е и увеличаването на инфлационното налягане, което освен влошаване условията на живот носи със себе си и риска от възникване на „сапунен мехур" на пазарите на активи.

Високите темпове на ръста на икономиката на Китай се съпровождат от прегряване в такива отрасли като машиностроение, производство на стоки за широко потребление и лека промишленост. Анализатори считат, че това е свързано на първо място с неголемните, по сравнение с равнището на производство, темпове на ръста на вътрешния потребителски пазар.

Коригиране на отрасловото производство се извършва основно за сметка изменение политиката на държавата по отношение износа на китайски стоки. Новите схеми за данъчно регулиране искат да коригират структурата на експорта и да се борят със свръхпроизводството в енергоемки и вредни за околната среда отрасли.

Но скорошното понижаване на ставките за връщане на ДДС за китайските производители по никакъв начин не е повлияло на равнището на търсенето на произвежданата от тях продукция. В допитване 91% от китайските бизнесмени са отговорили, че е твърде сложно да се забавят темповете на ръста на производство на продукция, тъй като търсенето на чуждите клиенти въобще не намалява.

Освен това, при анализ се е оказало, че за първите 5 месеца на текущата година средните темпове на ръст на предприятията, участвали в допитването, са се увеличили със 17.4%! Все пак мнозина китайски предприемачи вече се изказват за увеличаване на печалбата чрез производство на по-качествена продукция, което говори за тенденция за преориентация на китайската икономика към по-качествени и като следствие по-скъпи стоки.

В отрасли като производството на дрехи, обувки, цемент, дизелови двигатели, играчки, спортни стоки, където ставките за връщане на ДДС са съкратени най-малко, в най-скоро време конкуренцията значително ще се увеличи.

Сериозно опасение у китайските власти предизвиква изострянето на екологическата ситуация, предизвикано от бурния промишлен ръст. Миналата седмица Политбюрото на китайската Компартия утвърди нова програма за борба с вредните производствени емисии. Съгласно нея, китайските банки ще отказват финансиране и кредитиране на предприятия, осъществяващи вредни емисии в атмосферата и отнасящи се разточително към енергийните ресурси. Такива компании ще се внасят от екологическите ведомства в специални „черни списъци", които ще станат основание за отказ на банкови кредити.

Както съобщи в понеделник заместник-директорът на държавната администрация на КНР по охрана на околната среда, на финансовите органи вече е предаден „черен списък" от 30 компании, дейността на които вреди на околната среда. „Административните мерки не могат да предотвратят влошаването на екологическата ситуация в Китай, затова трябва по-често да използваме икономически лостове", казал е специалистът.