Перуански индианци са окупирали нефтените залежи на най-голямата аржентинска компания Pluspetrol в северната част на Перу, съобщава кореспондентът на РИА Новости в Буенос Айрес.

От разпространеното от компанията съобщение за пресата става ясно, че повече от 500 индианци, живеещи в района на Лоретто в северната част на Перу са взели под контрол нефтодобивните райони на аржентинската компания Pluspetrol.

„Индианците повдигнали изисквания незабавно да се прекрати добива на въглеводородната смес, защото това води до замърсяване на околната среда и нанася вреди на природата".

Припомняме, че преди два дена нигерийски младежи окупираха едни от най-важните за нефтодобива на страната платформи с изискване да се преразпределя по по-честен начин националното богатство от добива на петрол.

Изпълнителният директор на аржентинския Pluspetrol Роберто Рамальо заявил, че ръководството на компанията е готово да разгледа всички претенции на местното население, за да бъде разрешена конфликтната ситуация.

От своя страна ръководителят на местната власт съобщава, че по време на окупацията на нефтените територии никой не е пострадал. По неговите думи, днес предстоят преговори между заинтересуваните страни по извънредната ситуация.

Засега аржентинската компания, която е трета по добиви в Латинска Америка, е принудена да преустанови производството си.