Китайската валута се понижи към щатския долар днес, в следствие на възходящия натиск на долара към азиатските валути днес и потвърждението от Китай, че постепенно ще либерализират валутата си.

Юанът днес затвори при нива от 7.9468 към долара, надолу от петъчното ниво при затваряне от 7.9430. Китайската валута се понижи дори и след като централната банка постави нивото си на паритет малко над 7.9431 в понеделник, в сравнение с 7.9459 нивото от петък.

Спада в цената на юана е в следствие на покачването на долара на световния валутен пазар, това заяви днес дилър от европейска банка. Той добави, че пазарът е силно разочарован от „по-меките" коментари на управителя на Китайската народна банка, който отново заяви през уикенда, че ще се правят постепенни реформи на валутната политика.

Дилърите споделиха, че юанът ще се движи в тесни граници между 7.9400 и 7.9600 за долар в близките дни. Технически погледнато, дневният връх на 7.9367 отбелязан на 5 септември, се явява силна съпротива след като валутата вече два пъти не успява да я пробие и връща рязко.

Доларът отбеляза 5-месечен връх към йената днес, а в момента е със слабо покачване към европейската валута на ниво $1.2660 във вяла търговия.