Милиардерът Лакшми Митал, създател на най-голямата в света металургическа компания, се ориентира към друг вид ценна суровина - нефта, пише днес  ИНТЕРФАКС с позоваване на The Wall Street Journal.

Инвеститорската компания на Митал Mittal Investments вече е обединила усилията си с индийската Oil & Natural Gas Corp. за създаване на няколко нефтодобивни предприятия в чужбина.

Заедно с ЛУКОЙЛ и френската Total тя провежда проучвания на местонаходища в Африка и Азия.

Всяка от тези сделки, ако се вземе сама по себе си, е сравнително малка. Но в някои аспекти тези операции повтарят методичността, с която в течение на 20 години Митал събираше активите си в черната металургия, в резултат на което накрая създаде стоманената си империя.

Самият Лакшми Митал не издава намеренията си: „Семейството ми влага пари за диверсификацията на портфейла си" - казал е той в скорошно интервю. „Всичко това се намира на много ранен стадий. Няма за какво да се говори по-специално".

По-рано бе съобщено, че ЛУКОЙЛ Оверсиз е продала на Mittal Investments акции за $980 млн. - 50% от Caspian Investments Resources Ltd. Сега Caspian Investments, която притежава дялове в проекти за разработка на няколко местонаходища в Казахстан, става съвместно предприятие на двете компании на паритетни начала.

След завършването на сливането на европейската Arcelor и Mittal ще се формира стоманодобивна компания, която ще държи 10% от световния пазар. През миналата седмица индиецът Лакшми Митал бе обявен за най-богат човек във Великобритания с активи от 19 млрд. паунда.