От американската компания Motorola Inc. са заявили, че ще съкратят 3,500 от своите служители, като така ще се спестят $400 млн. Целта е компанията да върне нивата на печалба в двуцифрени стойности през второто полугодие на 2007 г.

Акциите на Motorola скочиха с 3%, след като бордът на директорите обяви плана за развитие през 2007 г., който според експертите може да надмине очакванията за печалби от Wall Street.

Инвеститорите бяха щастливи да научат, че най-големият производител на телефони и телекомуникационни решения в света предвижда подобрение на показателите си в следващите тримесечия. В петък компанията обяви спад с 48% на печалбите си през четвъртото тримесечие на 2006 г., главно заради по-ниските цени на мобилните апарати.

Въпреки, че акциите се покачиха заради добрите очаквания на компанията, повечето инвеститори не бързат да се радват, преди да видят дали наистина прогнозите за по-бърз растеж ще се сбъднат.

От Motorola са обявили, че ще съкратят работните места в компанията с 5% в световен мащаб, като в процента се включват и ръководни кадри от средно ниво. Заедно с по-малкия щат, компанията е обещала да съкрати разходите си по производство на телефони и друга комуникационна техника.