Македония може да потърси помощ  от Международния валутен фонд (МВФ), за да се противопостави  на последиците  от глобалната финансова криза, заявиха източници пожелали анонимност, цитирани от местните медии. Същите източници, допълниха, че правителството може да бъдат принудени да прибягват до заем, за да спаси Македония от икономически колапс.

По мнението на анализаторите е по-добре д а бъде потърсена подкрепата на Фонда, относно нарастващия дефицит по текущата сметка , отколкото да се търсят заеми от местни и чуждестранни търговски банки.

Междувременно, представители на МВФ за Македония посочиха, че резервите на  страната са намалени с 400 млн. EUR през последните осем месеца, а преките чуждестранни инвестиции в Македония са се понижили до 2.5% от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП) в последните шест месеца в сравнение с 4% от БВП през съответния период на миналата и по-миналата година.

Припомняме, че Международният валутен фонд вече сключи договори с редица държави от Източна Европа, сред които Унгария, Украйна и Литва, като се очаква да бъде подписано и споразумение с Румъния и Сърбия.