Планира се скоро нанотехнологиите да се използват масово за производство на хранителни продукти: с тяхна помощ ще може да се променя вкусът на храната и нейните хранителни свойства.

Благодарение на малкия си размер, наночастиците могат да проникнат през биологичните мембрани и физиологичните бариери на организма, включвайки се в живите клетки, коментира farmer.bg.

Продуктите, обогатени с микроелементи с помощта на нанотехнологиите, скоро могат да се превърнат в евтин източник на полезни вещества. Наночастиците могат да бъдат използвани за подобряване на свойствата на хранителните добавки, усилване на аромата и цвета.

Големи производители на хранителни продукти, като компаниите Nestle, Kraft, Altria, Heinz, Unilever и др., в продължение на няколко години изучават нанотехнологиите.

Kraft Foods планира да се произвеждат продукти, които се адаптират към индивидуалния вкус на потребителя: закупувайки стандартен продукт, всеки човек ще е в състояние да промени цвета и аромата по свой вкус, като контролира активността на наночастиците.

Сега влиянието на наночастиците върху човешкото тяло не е достатъчно изучено, но по рафтовете на магазините вече има нанопродукти. На опаковките с нанохрани няма специални маркировки, тъй като сертифициране в тази област все още няма, така че, без да знаем, може и да ядем наночастици.

Най-голям брой такива продукти се продават в страните от Югоизточна Азия и Китай. В Европа все още са предпазливи към модифицирани продукти, макар че дори и тук има нанопродукти.

Например, в холандските магазини наскоро се появи вино „Nano Вино". При стайна температура това вино има вкус на вино от сорта грозде Мерло, но когато температурата се промени, вкусът и мирисът на напитката се променят в посока на земни оттенъци. Това се постига чрез промяна на свойствата на молекулярните съединения на виното. Към виното е приложена подробна инструкция, колко дълго и с каква сила на микровълновата фурна трябва да се нагрява напитката, за да придобие дадени свойства.

Хлябът марка „Tip Top Bread" производителите обогатяват с омега-3 (ненаситени мастни киселини) с помощта на нанокапсули, съдържащи се в рибеното масло. Има също така мляко с наночастици, позволяващо по-бързо да се усвоява калцият и напитки с наночастици на антиоксидантния зелен чай.

Най-допуснатата в сферата на използваните нанотехнологии днес е опаковката. Например, това е опаковка, с която продуктите ще бъдат дълго време съхранявани свежи без охлаждане, както и наноопаковка, която променя цвета си според датата на изтичане на срока на годност. Предвижда се в бъдеще плодовете и зеленчуците да се покриват, за да се предпазят с безвредна наноопаковка, която ще се разлага в стомаха.

Ерик Дрекслер - американски инженер и „баща на нанотехнологиите", вижда голям потенциал за наночастиците в хранителната промишленост. Миналата година на международен научен форум в Москва, той говори за нанотехнологични системи, позволяващи производството на храни през цялата година направо у дома: така можете да произведете зеленчуци, зърнени култури и дори месо.

Ерик Дрекслър описва идеята: "Тази храна ще се получава от клетки, които растат в някои структури в растенията и животните. Клетките могат да бъдат "убедени" - програмирани да растат по тези структури навсякъде. Домашните "хранителни производители" ще позволяват на хората да ядат това, с което те обикновено са свикнали да се хранят, но без да убиват никого."