Немският канцлер Меркел зави днес, че може да не се постигне сделка на днешната втора среща на Европейските лидери относно бюджета на ЕС за 2014г.2020г., тъй като има доста различните мнения по въпроса с бюджета.

"Мисля, че все още не сме на етапа на който трябва да бъдем, а именно да сме готови за взимането на колективно решение", заяви тя пред репортери след пристигането й за втория ден от преговорите на Европейския лидери в Брюксел. "Винаги съм казвала, че няма да е драматично, ако настоящата среща е само първи етап...Ако се нуждаем от втори етап на преговорите за бюджета на ЕС, ние ще отделим времето необходимо за това", посочи Меркел.

Германия, заедно с Великобритания, Холандия и скандинавските страни са сред групата държави, които са нетните приносители/донори в Европейския бюджет и страни, които призовават за намаляване размера на бюджета на Общността за следващите 7 години (2014г.2-2-г.), който в момента се предлага да бъде малко под 1 трлн.евро. Вчера Меркел проведе няколко двустранни срещи със свои колеги от ЕС, но според нея позициите остават "отдалечение една от друга".