Национална електрическа компания е дружеството, класирано на първо място в годишната класация на Българската търговско-промишлена палата за 2005 г. според величината на приходите от продажби, съобщи председателят на БТПП Божидар Божинов на пресконференция днес.

НЕК е реализирала приходи в размер на 2.8706 млрд. лв. през 2005 г. показват данните на палатата.

На второ място по този показател е класирана Българска телекомуникационна компания /БТК/ с 1.1429 млрд. лв., а третата позиция се заема от OMV България с 576.672 млн. лв.

Списъкът с ТОП5 на дружествата с най-големи приходи у нас за 2005 г. се допълва от Петрол АД и Стомана Индъстри АД.

В направената класация БТПП подрежда и най-печелившите холдинги, като за миналата година те са: Булгаргаз ЕАД с 111.664 млн. лв., Индустриален Холдинг България - с 29.898 млн. лв. и Видеолукс холдинг с 25.783 млн. лв.

Най-голяма рентабилност (печалба/собствен капитал) са реализирали през 200 г. Глаксосмитклайн, Хювефарма и Порше Бг.

БТПП прави такава класация за осма поредна година, като в нея участват фирмите, членове на палатата, както и такива, които сами предоставят данните от годишните си отчети.

Топ 100 е обективна класация на фирмите, които през 2005 г. са постигнали на българския пазар най-високи икономически показатели.

Положителна тенденция е навлизането на все повече фирми със смесен капитал - български и чуждестранен, на нашия пазар, което е показател за неговата стабилност, перспективност и привлекателност, заяви Божинов.

Фактът, че българските фирми успешно се конкурират с честните поделения на големите световни компании говори за повишаването на качеството на техните продукти и услуги, коментира още председателят на БТПП.