Стопанисването на спортните обекти да бъде прехвърлено от държавата на частния сектор - това предложи министърът на финансите Пламен Орешарски пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, съобщи Дарик радио.

Министърът на финансите заяви, че е по-добре държавната собственост смело да се даде на частния сектор, защото спортните обекти са много скъпи за поддръжка, строени са при съвсем други условия и дори няколкократно увеличение на бюджетните средства за поддържането им не би било достатъчно, за да се възстановят.

Според вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев около 561 062 лева са средствата, които трябва да се заделят за ремонт на спортните обекти в училищата от трите целеви извънредни тиража на Българския спортен тотализатор.

Вълчев информира, че от шестте дружества, в които Министерството на образованието и науката е собственик, само "Академика 2000" и "Академика спорт" са с национално значение.

Проверка в тях е установила, че не малка част от 57-те договора за наем, сключени от двете дружества, са направени при непрозрачни процедури - без търг или конкурс.

Около 27 милиона лева трябва да се отделят за инвестиционната програма на дружеството Национална спортна база, което е единственото търговско дружество, управлявано от ДАМС0, каза председателят на агенцията Весела Лечева.