Цените на петрола отскочиха до $58, след като горивните запаси в САЩ бяха съкратени от мразовитото време и се появиха купувачи след 2 процентния спад в предишния ден, породен от силни разпродажби.

Фючърсите на американския лек суров петрол нараснаха с 27 цента до $57.98 за барел, след дневния връх от $58.11 - възстановяване от вчерашния спад с $1.17. Лондонският сорт Брент повиши стойността си с 39 цента до $57.62.

Анализаторите твърдят, че намаляването на нивата на запасите не е достатъчно значително, за да доведе цените над $60 за барел, което от своя страна е довело до прибиране на печалбите след почти 20% ръст от средата на януари.

Пазарът все още бива подкрепян от студеното време в североизточната част на САЩ, която е най-големият регион на потребление на суровината. Запасите на дестилати намаляват с 3.7 млн. барела, най-големият спад от октомври, но това вече бе предвидено от анализаторите и не оказа силно влияние.

Запасите на суров петрол намаляват с 400,000 барела при прогнози за рът от 1.4 млн., докато тези на бензина неочаквано скочиха с 2.6 млн. барела.

Запасите може да продължат да намаляват поради студеното време, което се очаква да продължи до следващата седмица. Анализаторите смятат, че съкращаването на доставките от ОПЕК (с 500,000 барела от 1 февруари) и по-ниските от очакванията нови доставки от други производители, ще подкрепят пазара.