Повечето политици в Гърция се радват на добро финансово състояние, а сред най-заможните са президентът Каролос Папуляс и министър-председателят и лидер на управляващата дясноценсктристка партия Нова демокрация Костас Караманлис, предаде БТА.

Най-нисък доход е декларирала ръководителката на комунистите, става ясно от публикуваните вчера имуществени декларации на политическия елит в южната ни съседка.

За миналата година Папуляс е заявил доход от 283 694,79 евро, а доходът на неговата съпруга възлиза на 32 528,96 евро. Семейството притежава още два недвижими имота в Атина и три къщи в родния град на президента Янина, съпругата му има апартамент в елитния атинския квартал "Психико" и магазин в столицата.

Премиерът Караманлис е декларирал доход 121 058,98 евро, къща в атинския квартал "Филотеи", два недвижими имота в Солун, два на о-в Китнос, девет имота в Атина, три в Серес и един на о-в Миконос. Караманлис притежава още собствена яхта и автомобил.

Председателят на парламента Димитрис Сюфас е заявил доход от получаваното депутатско възнаграждение на стойност 99 753,9 евро, както и доходи от други източници в размер на 91 210,62 евро.

Сюфас притежава един апартамент и дялове от още три апартамента, къща и ниви в град Кардица. Той участва с капитал 1 467,35 евро в института за демокрация "Константинос Караманлис".

Лидерът на опозиционната Социалистическа партия ПАСОК Георгиос Папандреу и съпругата му са декларирали доходи на стойност 125 668 евро, недвижим имот от 365 кв. м. в Неа Еритреа, съпругата му притежава два имота в град Патра. Двамата имат и две коли.

Ръководителката на комунистическата партия Алека Папарига е с най-нисък доход, който възлиза на 10 398,86 евро, депутатско възнаграждение от 83 266 евро, къща в Атина и банкови влогове на стойност 530 евро. Приходите си Папарига предоставя на партията.

Председателят на парламентарната група на Лявата коалиция СИРИЗА Алекос Алаванос заедно с неговата съпруга са заявили доходи от 179 784 евро. Двамата притежават още три недвижими имота на о-в Тинос, както и участие в хотел, още два имота в Атина, пет в Ханя и един в Ираклион на о-в Крит и един в Брюксел.

В имуществената си декларация за 2007 г. водачът на националистическия Народен православен сбор ЛАОС Георгиос Карадзаферис е заявил доход от 92 733,06 евро, банкови депозити от 5 500 евро и пет хиляди английски лири, а съпругата му е декларирала 18 хил. евро.

Двамата имат два автомобила и общо 24 къщи в Атина, Аркадия, Коринт, Катерини, Фтиотида, както и 12 терена, от които половината са на съпругата му.