Италианската енергийна група Енел проектира фотоволтаична централа под формата на диамант. Става въпрос за централа от ново поколение. Тя е дело на Отдела за проучвания на Енел и на Университета в Пиза и се базира на слънчевата енергия.

Благодарение на специфичните си архитектурни характеристики съоръжението е в състояние да се интергрира и в най-деликатните среди, без да нарушава равновесието и хармонията им, съобщава ProntoSofia.

Фотоволтаичните панели, монтирани върху фасадата на специална структура, произвеждат електричество. Ако не се използва, то се запазва под формата на водород, така че може да се ползва при липсата на слънце.

Структурата е направена от стоманени и стъклени компоненти, които създават хармонична композиция между архитектура, технология и природа.

В момента се изследва евентуалното инсталиране на диаманта в област Тоскана - възможните места са Parco di San Rossore и Villa Medicea di Prаtolino.

Диамантът е съставен от сфера с диаметър 8 метра. 38 фотоволтаични панела са разположени върху горната повърхност и върху страната, обърната на юг. Останалата повърхност на сферата е покрита със стъклени панели, които предпазват конструкцията от вятъра.

Във вътрешността има три сфери с диаметър от 2 метра. В тях са разположени резервоарите за акумулирането на водород. Произвежданата електрическа енергия е в състояние да задоволи нуждите на малка кооперация.

На практика диамантът е структура, която може лесно да се демонтира и монтира на различни места.