Русия разчита, че договорът за строителството, осъществявано от руския концерн "Атомстройекспорт" на АЕЦ в България, ще бъде подписан още през 2007 г. Както съобщи ИТАР-ТАСС, това заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин в навечерието на енергийната балканска среща.

"Имаме добри перспективи за сътрудничество в сферата на атомната енергетика, например "Атомстройекспорт" спечели миналата година търга за строителството на атомна електроцентрала в Бългалия", каза Путин.

"Разчитаме, че договорът ще бъде подписан още през тази година", подчерта той.

"Този руски проект е интересен и от позиция на укрепване технологичното сътрудничество между Русия и Еропа", добави руският преидент.

"Повечето от оборудването, непосредствено отговорно за безопасността и сигурността на централата, повишаващо технико-икономическите й показатели, ще бъде доставено от нашите немски партньори - компаниите Areva и Siemens", - допълни Путин.

По думите му, руските компании са готови за сътрудничество в областта на енергетиката в балкански партньори, в това число и по проекта за създаване на Черноморски енергиен пръстен.