Приключи туининг проекта по програма ФАР на ЕС за институционално изграждане на приходната администрация в България, съобщиха от НАП. Проектът се изпълни с партньори данъчните администрации на Великобритания и Холандия.

Чуждестранните данъчни администрации помогнаха на българската в четири насоки. Това са "Принудително събиране на публични вземания", "Организация и управление на обучението на ръководния персонал", "Институционално изграждане на Централно звено за връзка" и „Укрепване на капацитета на данъчната администрация в борбата с данъчните измами, в подкрепа на ефективността в последващото криминално разследване".

По време на договора бяха изработени критерии за класификация на длъжниците на НАП в зависимост от риска, план за внедряване на нови процедури за управление на дълга, система и критерии за подбор на случаи за наказателно преследване при фискални измами и др.

В областта на човешките ресурси беше направен анализ на съществуващия управленски капацитет, както и изготвен доклад за бъдещи умения и знания, необходими на управленския състав.

Изпълнението на проекта съвпадна с първата година и половина от работа на Националната агенция за приходите. Постигнатият и отчетен напредък по туининг проекта изигра много важна роля за позитивната оценка на Европейската комисия в периода преди присъединяването на страната ни към ЕС, както и за изпълнението на задълженията ни в условията на пълноправно членство, твърдят от НАП