Втората по големина руска банка Внешторгбанк предвижда в следващите от три до пет години да бъде сред 50-те водещи финансови институции в света. Това научаваме от EMFIS - германска медия, посветена на развиващите се пазари.

Информацията идва от президента на банката Андрей Костин, който е направил изявление пред руския вестник „Время новостей". Сътрудниците на банката са на мнение, че такъв ръст е възможен само ако банката излезе на борсата, което се планира за края на първото полугодие на 2007 година.

През януари 2006 година Внешторговбанк е заемала 122 място в класацията на в-к „Банкер". Най-високата позиция за руска финансова институция е имала Сбербанк (82-ро място). Размерът на собствените средства на Внешторговбанк в началото на юли е съставлявал $4,4 милиарда, а чистите й активи се оценяват на 28,2 милиарда долара.

ВТБ е вероятно най-агресивната руска банка, коментира EMFIS. В последните три години тя закупи две големи частни финансови организации - Гута-Банк и Индустриално-строителната банка. В края на предната година ВТБ закупи още няколко руски експортни банки.

В изявлението си Костин отново е заявил намерението си да създаде западноевропейски холдинг „ВТБ - Европа" на основата на британската Moscow Narodny Bank (дъщерно поделение на ВТБ).

Мнението на EMFIS е, че наистина ВТБ има потенциал да заеме място в топ-50 на световните банки, но за целта е необходимо банката най-накрая да излезе на борсата, което се отлага вече няколко пъти. Изявлението на Костин определило нов краен срок - 1.07.2007.