Съкращаването на добива на петрол от страните членки на ОПЕК може да окаже негативно въздействие върху енергоснабдяването в САЩ тази зима. Това заяви министърът на енергетиката на САЩ Самюъл Бодмън.

Според него в момента няма нужда от съкращаване добива на петрол и предложи на участниците в петролния картел да не взимат подобно решение на предстоящата на 14 декември сесия на ОПЕК в Нигерия.

"Ние призоваваме ОПЕК да направи възможното, за да бъде пазарът заситен с петрол", заяви Бодмън.

Шефът на информационната служба на министерството на енергетиката на САЩ Гай Карузо добави, че през второто тримесечие на 2007 г Щатите ще имат нужда от сериозна доставка на петрол от ОПЕК, за да произведат достатъчно количество бензин за предстоящия летен сезон.

По неговите думи нефтопреработвателните заводи трябва да получат колкото се може повече гориво, за да осъществят тези цели.

Редица страни членки на ОПЕК, предложиха да се разгледа на предстоящата сесия въпроса за намаляване обема на добивания петрол. Тяхната позиция се базира на прогнозите, че търсенето на петрол през второто тримесечие на следващата година, може да бъде намалено.