Първа копка на продължението на метрото ще бъде направена днес в столичния комплекс „Дружба". На церемонията ще присъстват министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът Йорданка Фандъкова, предаде БНТ.

Новият участък, ще е дълъг 5 километра и ще има четири местростанции. С него ще бъде разширена линия 1 от булевард „Цариградско шосе" до летището. Новото трасе ще съкрати значително времето на хората, които пътуват от центъра до аеропорта. Те ще могат да изминават това разстояние само за около 15 минути.

В проекта е заложена и малка ж.п. гара, която ще излиза на кръстовището на булевардите „Кръстю Пастухов" и „Искърско шосе". От нея живеещите в южните и източните квартали на столицата ще могат да хващат влака за Пловдив.

Новата отсечка на метрото трябва да е готова в началото на 2015 година, а в строежа й ще участват близо 1 500 работници.


След пускането в експлоатация на втория лъч от метрото над 300 000 души използват столичното метро ежедневно като тенденцията е пътникопотокът да нараства още. Това заяви пред Радио „Фокус" директорът на Столичния Метрополитен инж. Стоян Братоев.

„Вече сме достигнали планираните около 130 000 пътници. Преди да се пусне втората линия на метрото, се превозваха около 170 000-180 000 пътници, вече са малко над 300 000 пътници дневно. Тенденцията е постепенно да нараства този пътникопоток, така, че надяваме се така, както е планирано, през следващите три години да надхвърлим тази цифра. Метрото вече изпълнява ефективно функциите си, тъй като то е предназначено да превозва големи пътникопотоци.

„Всеки следващ участък от метрото създава удобство за столичани, а благодарение на Оперативна програма „Транспорт" вече има 13 метростанции, посочи Братоев.