Договорът за реализацията на проекта за строителството на международния експериментален термоядрен реактор ще бъде подписан през ноември.

Това съобщи директорът на проекта Канаме Икеда в китайския град Ченду на 21-та конференция по ядрена енергетика.

В реализацията на проекта ще участват Русия, САЩ, Китай, Република Корея, Индия, ЕС и Япония.

По думите на Икеда строителството на реактора ще подължи 10 години. Стойността на проекта е 10 млрд.евро.

Припомняме, че на 28.06.2005 г за страна домакин на експерименталния реактор беше избрана Франция, след дълги спорове между страните участнички в проекта.

Съоръжението ще се построи в Южна Франция - в Кадараш, близо до Марсилия.

Тогава Япония получи 600 млн. долара компенсация за това, че реакторът няма да е на нейна територия.

Китай вече обяви, че е готов да предостави на партньорите си резултатите от експериментите, които през септември тази година се проведоха със създадената в страната свръхпроводима инсталация за термоядрен синтез тип "Токамак".

Термоядреният реактор използва енергията, освободена при синтеза на ядрата на водородните изотопи.

При този вид синтез се добива 10 млн. пъти повече енергия, отколкото при изгарянето на органично гориво и 100 пъти повече отколкото при разпадането на урановото ядро.

Началото на проекта е поставено още в СССР, с идеята да се построи инсталация от ново поколение, която да използва опита на четирите водещи световни програми по управление на термоядрения синтез. САЩ съвместно с ЕС и Япония излязоха с предложение как да се осъществи този проект.

Страните участнички в проекта ще опитат да стартират строителството още през 2007 г.  За това става дума и в парафирания в Брюксел договор за създаването на първия в историята на човечеството термоядрен реактор.

По предварителни разчети за строителството на самия реактор ще са нужни 9 години.