Турция отчете за втори пореден месец рекордно ниски за последните 9 години нива на използван производствен капацитет, предаде Bloomberg позовавайки се на официална статистика от Анкара.

През февруари едва 63.8% от производствената мощ на предприятията е използвана, като данните дублират януарския резултат, допълва агенцията.

Прогнозите на допитаните анализатори очакваше през втория месец на тази година предприятията да работят на 62.9% от възможностите си.

По-голямата част от автомобилното производство в Турция в което участват Ford, Mercedes-Benz и други е преустановило работа през февруари след като вътрешните поръчки и тези от Европейския съюз намаляха драстично, посочва още Bloomberg.

От своя страна индустриалното производство е намаляло с 21.3% през януари спрямо предходния месец, което е най-големият спад от началото на статистиката по този показател от 1986 г

В опит да отклони лапите на надвисналата рецесия Централната банка на Турция намали с 5.25 проценти пункта основната лихва в страната, която в момента е 11.5%, което е най-ниското и равнище в последните десетилетия.

Очаква се трезорът да свика заседание на 19 март, като основна тема отново ще бъде равнището на лихвените нива.