Проислямистката партия в Турция отново зае местата си в Меджлиса в неделя вечер, след като отбеляза убедителна победа над останалите си опоненти. Това беше удар под кръста за светското управление в страната и мощната армия.

След преброяването на гласовете, които милиони гласоподаватели пускаха в урните при убийствени температури, Турската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели 47.6% от народните гласове и получи 341 от общо 550 депутатски места. Това позволява на Ердоган да избере нов кабинет, но не и президент, тъй като за това са му нужни 2/3 от парламентарните места (367).

Резултатът сочи, че дясната про-бизнес ориентирана партия на Ердоган ще може спокойно да формира още веднъж еднопартийна администрация. Инвеститори и анализатори коментират, че това представлява възможно най-благоприятният резултат за финансовите пазари, които се градят на трайни инвестиции в икономическите и структурни реформи, подкрепяни от досегашното правителство.

Партията на справедливостта постави своето начало, изхождайки от принципите на политическия ислям. Тя се радва на силна подкрепа от страна на гласоподавателите, живеещи извън големите градове и по-слабо развитите райони. Най-силен е електоратът сред консервативната мюсюлманска бизнес прослойка, както и търговци и техните семейства от Анадола.

Турските акции, облигации и валута покачиха след като стана ясно, че избирателите в страната са преизбрали министър-председателят Реджеп Таийп Ердоган, като така му дадоха шанс да продължи поредицата от 21 тримесечие на растеж и отлична външна политика.

Борсовият индекс ISE National 100 Index се покачи с 2.4% до рекордните 54,202.52 тази сутрин. Турската лира отбелязва скок с 1.49%, като в момента се търгува за 1.254 за долар. Доходността по деноминираните в лири държавни облигации се понижи с 20 базисни пункта до 17.26%, което е най-ниското им ниво от 13 месеца насам. За уточнение базисен пункт е 0.01 процентен пункт.

Започналото още преди изборите турско финансово рали продължава и след това, като инвеститорите са убедени, че новото управление на Ердоган ще донесе още приходи от приватизация и по-големи съкращения на разходите. От началото на годината, доходността на държавните облигации е паднала с 3.7%, а лирата успя да покачи с 11% към долара.

Според анализаторите, Турция ще бъде най-добре представящия се пазар от групата на развиващите се такива през следващите 12 месеца. ISE борсовият индекс е направил петкратно увеличение от 2002 г. насам, когато партията на Ердоган за първи път пое държавното управление.