Немският финансов министър Шойбле заяви, че той е "доста уверен" в постигането на споразумение за запазване на подкрепата за Гърция на днешната среща на Еврогрупата, но отново почерта, че не може и няма да има отписване/обезценка на гръцкия дълг притежаван от правителствата на Еврозоната.

"Ние сме готови да излезем със споразумение и вярвам, че ще успеем тази вечер", посочи Шойбле пред репортери, след като пристигна на срещата на финансовите министри от Еврозоната в Брюксел, на която среща ще участват и останалите основни кредитори на Гърция - МВФ и ЕЦБ.

"Говорейки с моя френски колега Московици, двамата сме на мнение, че се намираме във фаза на подготовка, в която ние може бързо да постигнем решение", каза Шойбле. "Всичките членове на Еврозоната заявиха преди две седмици, че те не са в позиция, с оглед техните законодателства, да приемат обезценка/haircut (на гръцкия дълг), тъй като в същото време те ще трябва да дават и нови гаранции", посочи той и добави, че "това не е само германски проблем, а проблем за Еврозоната като цяло".

Шойбле омаловажи предположенията, че МВФ, който финансира около 30% от спасителната програма за Гърция, може да се откаже от нея, ако Фонда не е убеден, че Гърция в крайна сметка ще изплати своите кредити/задължения. Той отбеляза, че няма начин на практика, при който Еврозоната да продължи да финансиран гръцката програма, ако МВФ се откаже.

"Ние ще гласуваме в Бундестаг само за програма, ако Тройката (мисията на ЕК, ЕЦБ и МВФ) представи обща позиция", посочи Шойбле.