Акциите на една от най-големите японски компании, производител на битова техника Sanyo рязко поевтиняха. Причина за това стана публикация в местния вестник Asahi Shimbun, където компанията е обвинена в измама с финансови отчети, съобщава The New York Times.

Както пише изданието за 2003 година загубите на Sanyo са 1,6 млрд. долара. В счетоводните документи обаче се говори за загуби само за около 412 млн.долара.

Това е позволило на компанията да декларира, че е завършила годината на печалба. Сега в компанията се провежда разследване.

След съобщението за възможността счетоводните отчети да са били подправени и началото на разследването, акциите на Sanyo се сринаха с 21%, в момента цената на една акция е 1,48 долара.

Това не е първият случай на измама с финансови документи в японска компания, припомня The New York Times. В резултат на това експертите започват да се съмняват дали в действителност втората по размери икономика в света отговаря на съвременните пазарни стандарти.

По-рано по подозрение за подправяне на отчетите за доходите на компанията беше арестуван шефът на един от най-големите интернет доставчици в страната на изгряващото слънце Такафуми Хори.