Базираната в САЩ корпорация Westinghouse Electric Company спечели международния търг за строителство на четири нови АЕЦ в Китай, информира РИА Новости. За поръчката на стойност милиарди се състезаваха също и руския Атомстройекспорт и френската Areva.

"Westinghouse несъмнено се радва, че Китай спря избора си на същия този реактор АР1000, който е предпочитана технология при строителството на нови АЕЦ, заявени към днешния ден в САЩ", се казва в разпространено в неделя вечерта съобщение на президента на Westinghouse Стив Тритч.

В изявлението му казва също така, че след обявяване на резултатите от търга в Пекин, възглавяваната от него корпорация ще пристъпи към изработване на окончателните детайли от договора с китайската Държавна компания по атомна енергетика, с която Westinghouse сега смята да изгради трайни взаимоотношения.

Подробности от сделката не са обявени, но по данни от средствата за масова информация, размерът е $8 млрд. Анализатори я определят като голяма победа за администрацията на Буш, която се бори с всякакви дипломатически и други средства за налагането на американските компании на световния ядрен пазар.

Днес Буш в тържествена обстановка на церемония в Белия дом ще подпише приет от Конгреса на САЩ законопроект, разрешаващ за пръв път от 30 години доставките на ядрени технологии и гориво за АЕЦ от САЩ в Индия.

САЩ имат намерение да изградят в Индия цяла серия АЕЦи подкрепеното от Конгреса съответно двустранно американско - индийско съглашение също се счита в дипломатическите кръгове на САЩ за голяма победа за екипа на Буш.

Wеstinghouse принадлежи на японската корпорация Toshiba.