Отлагането на окончателното решение от страна на официалните гръцки кредитори относно това, как гръцкия дълг да бъде понижен до устойчиви нива, е вредно за икономиката на страната, за колективната психология (?) и за финансовите пазари, зави днес гръцкият премиер Самарас.

Самарас пристига на Европейската среща на върха в Брюксел, където той ще участва с неговите останали колеги от ЕС в обсъждането на Бюджетната рамка на Съюза за следващите 7 години - преговори, които се очаква да бъдат доста трудни и може да продължи дори и през уикенда (срещата официално е планира да започне довечера и да продължи в петък).

Гръцкият премиер използва възможността отново да повтори, че неговата страна се нуждае от отблокиране на дълго задържания транш от финансовата помощ и подновяване на спасителната програма, след като срещата на Еврогрупата и МВФ този вторник не даде резултат. Срещата, която продължи почти 12 часа, беше прекъсната и пренасрочена отново за идния понеделник (26-ти ноември).

"Аз не съм притеснен за получаването на следващия транш от финансовата помощ", посочи Самарас, но отбеляза, че "всеки ден, който преминава без окончателно решение, е в тежест".

Той очаква да сподели трудностите на Гърция със своите колеги в почивките (в кулоарите) на започващата довечера Европейска среща на върха.