Министърът на финансите Пламен Орешарски и изпълнителният директор на НАП Мария Мургина откриха днес обществен форум на тема "ДДС системата в България. Перспективи след присъединяването към ЕС". Семинарът беше организиран от Министерство на финансите и Национална агенция за приходите.

На събитието бяха представени новият Закон за данък върху добавената стойност и правилникът за прилагането му, както и резултати от социологическо проучване за електронната услуга "ДДС по Интернет".

Откривайки форума, министърът на финансите подчерта, че присъединяването на страната ни към ЕС налага необходимостта от хармонизиране на българското законодателство в областта на данъчното облагане със законодателството на Европейския съюз. Той допълни, че именно новият Закон за данъка върху добавената стойност е данъкът с най-висока степен на хармонизация и затова той съдържа и най-много промени.

Пламен Орешарски посочи още, че се очаква следващото председателство на ЕС да постави акцент върху по-нататъшното хармонизиране на режимите на облагане с ДДС в посока на предотвратяване на идентифицирани канали за измами с ДДС.

Министърът на финансите представи основните три промени в закона, направени през 2006 г.

Едната от тях регламентира възможността на държавите членки за прилагане на „механизма на обратно начисляване" за доставки на определени стоки и услуги на национално ниво. С другата се удължава срока на действие на режима на облагане на електронни услуги, а третата е по отношение на ставката за облагане на някои видове стоки. 

По-нататъшното хармонизиране на режимите на облагане с ДДС ще са в посока на предотвратяване на идентифицирани канали за измами с ДДС - тема, която е изключително актуална, на прага на прилагането на новия Закон за ДДС.

Изпълнителният директор на НАП направи презентация за системите за обмен на информация по ДДС в Европейския съюз - ВИЕС, както и за обмен на статистическа информация в рамките на общността - „Интрастат". Представени бяха и стратегическите приоритети на агенцията за приходите за следващата година.

Проведоха се открити дискусии с представители на големите данъкоплатци и осигурители, на финансово-счетоводни кантори, данъчни консултанти, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и журналисти.

Експерти от дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите отговориха на всички въпроси на участниците във форума по прилагането на новите ДДС режими след присъединяването на страната към ЕС.