Първият Конгрес на инвеститорите в туризма започва днес в Пловдив в рамките на деловата програма на Международния пролетен панаир.

Във форума ще се включат вицепремиерът Ивайло Калфин и министрите Асен Гагаузов, Джевдет Чакъров, Николай Василев и Емилия Масларова.

Представянето на България в чужбина и моделите за публично-частно партньорство в туристическия бизнес са сред основните теми, които ще дискутират участниците.

Евтини почивки за социално слаби в хотелските бази по Черноморието, част от които да се покриват от Министерството на труда и социалната политика, ще предложат инвеститорите в туризма на социалния министър Емилия Масларова.

Нейното министерство трябва да усвои 40 млн. лв. до края на годината и част от парите могат да се насочат за тази дейност, смята председателят на Националния борд по туризъм Георги Гергов.

Конгресът ще търси пътища за използване потенциала на България годишно да приема 15 милиона туристи - три пъти повече, отколкото в момента, каза още Гергов пред Дарик радио.

Според него това може да стане чрез ангажиране на държавата в подобряване на инфраструктурата и чрез развитие на "замразените" подотрасли - спа, ловен, бизнес туризъм, поклонически туризъм, балнеология.