След 14 години на поста, изпълнителният директор на Rolls-Royce Торстен Мюлер - Отвос обяви, че ще се оттегли. Пенсионира се мениджърът, ръководил най-дълго компанията през последния близо век, като освен това може спокойно да се твърди, че именно той вдъхна на луксозната марка нов живот - и постигна огромен ръст в продажбите, пише CNBC.

Прераждането на RR

Както разказва самият Мюлер - Отвос, когато се присъединява към Rolls-Royce през 2009 г., това е елитна, но много бързо застаряваща марка. Най-добре го показва тогавашният флагман Phantom - удобен и не твърде забележителен луксозен автомобил за богаташи в "златна възраст" с лични шофьори.

Изпълнителният директор провежда серия срещи с лични банкери, за да разбере как се променя клубът на най-заможните в епохата на милионерите от технологичната сфера. "Този момент ми отвори очите. Всички лични банкери ми казаха, че клиентите им стават по-млади, предпочитат по-неформална среда и сред тях има много повече жени", разказва Мюлер - Отвос.

Именно това е и причината за появата на много по-младежки модели като Wraith, Dawn и Cullinan, които влизат в автопарка на баскетболисти от NBA и ред други известни спортисти. Първият Rolls-Royce електромобил - Spectre, е разпродаден чак до 2025 г., въпреки стартовата си цена от над 413 000 долара.

Rolls-Royce продаде рекорден за цялата си история брой автомобили през 2022 година

Rolls-Royce продаде рекорден за цялата си история брой автомобили през 2022 година

Луксозната марка прогнозира устойчив интерес и през настоящата година

Средната възраст на клиентите пада от 56 г. на 43 г. Един от петима е публична личност.

Видими резултати

Торстен Мюлер - Отвос запознава цели нови поколения с марката Rolls-Royce, като прави това не само чрез нови модели, които са подходящи за тях.

Bespoke програмата позволява на всеки купувач да избере платове, цветове, материали и схема на осветяване в купето - за наистина персонализиран автомобил. Това е скъпа услуга и допринася за удвояване на средната цена на колите, които Rolls-Royce продава - до около половин милион евро бройката.

Rolls-Royce минава на ток до края на десетилетието

Rolls-Royce минава на ток до края на десетилетието

Сбогом, V12

А бройките са много - през първата година на Мюлер - Отвос се продават по 1000 автомобила, а вече говорим за по 6000.

Бъдещето

"Марката днес е модерна. Бих казал, че отново е готина", коментира 63-годишният изпълнителен директор. На поста ще го замени настоящият шеф на британското подразделение на BMW Крис Браунридж.

Самият Мюлер - Отвос обаче е категоричен, че предизвикателства няма да липсват - даже и луксозният сегмент не е имунизиран от ефектите на рецесията. Неговият наследник ще трябва да се погрижи за това Rolls-Royce да остане все така "готина" марка в очите на богатите хора.