По 2 400 евро ще получава всеки жител на Букурещ при покупката на нов автомобил, с който заменя стария си, съобщават румънски медии, цитирани от в-к "24 часа".

За получаване на сумата има две условия - трябва да върнат старата си кола за рециклиране и не трбява да имат задължения към общинската хазна.

Всички румънци получават по 1 400 евро при покупка на нов автомобил и тази програма работи още от миналата година. Към тази сума Букурещ добавя по още 1 000 евро.

Бонусът при покупка на електромобил пък е 10 000 евро, а за хибрид - 4 400 евро. В Румъния има общо 55 станции за зареждане на коли с ток, от които 22 са в Букурещ. В румънския фонд за опазване на околната среда, от който идват помощите, се трупат пари продажбата на вредни емисии, както и таксите, които се събират по екозаконите.

В България, която притежава най-стария автомобилен парк в Европа - средно по 10,7 години, няма никакви облекчения при покупка на нова кола, която да замени по-старата и по-замърсяваща. Точно обраното - чрез данъчната система държавата "наказва" тези, които шофират по-чисти и безопасни автомобили.

В Люксембург карат средно 6-годишни автомобили. А у нас?

В Люксембург карат средно 6-годишни автомобили. А у нас?

Колко дълго изполват европейците колите си?