Румънската Dacia официално представи "най-достъпния електромобил", който трябва да се появи на пазара през 2021 година.

Компанията, която е част от френската група Renault, трябваше да покаже първия си изцяло електрически модел по време на автошоуто в Женева. След като то беше отменено заради коноравируса, производителят показа модела на своята Facebook страница, пише сайтът Emerging Europe.

Моделът е версия на City K-ZE на Renault, която в момента се произвежда и продава единствено в Китай.

Dacia пуска първия си електромобил, който ще бъде "най-достъпният на пазара"

Dacia пуска първия си електромобил, който ще бъде "най-достъпният на пазара"

Градският електромобил ще бъде представен следващия месец

Т.нар. Spring Electric на Dacia ще се конкурира на пазара с Mii Electric на Seat, e-UP на Volkswagen и Citigo на Skoda. Тя е градска кола, която се очаква да е значително по-достъпна като цена от тези модели. Базовата цена на Citigo в Германия, например, е 20 950 евро. Според очакванията електромобилът на Dacia ще се продава за около 15 000 евро. 

Румънският производител представи модела съвсем скоро след като обяви нови рекордни продажби за 2019 година. През изминалата година дружеството е продало над 736 000 коли в световен мащаб, което е с 5,1% повече в сравнение с 2018 година.

Доставките в Европа отчитат ръст от над 10 на сто. Само във Франция са продадени над 140 000 модела Dacia. Така моделът Duster вече е вторият най-популярен на Стария континент.