Германия стана първата страна не само в Европа, но и в света, която представи законодателна рамка, уреждаща движението на безпилотни автомобили по пътищата на територията ѝ.

Депутатите от долната камара на германския парламент са приели в четвъртък законодателното предложение, което разрешава използването на превозни средства без шофьор в някои случаи, пише Bloomberg.

Нормативният акт позволява използването на безпилотни автомобили, включително малки бусчета и търговски коли за превозването на пътници и стоки по предварително определени маршрути.

"Това е първият в света закон за безпилотно шофиране в редовна експлоатация", посочва депутатът Улрих Ланге.

Най-голямата икономика в Европа полага усилия, за да успее да навакса изоставането си зад останалите лидери в сегмента на автономните коли - технология, която ще доведе до революция на пазара. Досега постижения в тази посока имат САЩ и Китай със своите разработчици на такива технологии Waymo и Baidu.

Нормативният акт, приет от долната камара, засяга само возила, които могат да се движат без шофьор при определени условия. Що се отнася до безпилотните леки коли, според него се изисква участието на човек, който да може да спре возилото при проблеми, както и включването му в други случаи.

Законът предстои да бъде разгледан от горната камара на Бундестага и да бъде приет от нея.