След скандала "Дизелгейт", хиляди дизелови автомобили на концерна Volkswagen бяха изкупени от собствениците. Къде отиват те?

Оказва се, че голяма част се съхраняват на изоставени паркинги в САЩ.Видео, заснето на един от тях, бе публикувано в Youtube.

Видеото показва изкупени от концерна автомобили Passat, Beetle и Golf. Колите са в непосредствена близост до изоставен стадион Silverdome. Медиите по-рано съобщиха за още два подобни паркинга: на пустееща военна база в Калифорния и в закрито пристанище на Балтимор. 

В САЩ немският концерн задели повече от 14 милиарда долара за уреждане на дизеловия скандал. Тези средства се използват за плащания на американските собствениците на автомобили на немската марка, както и на местните власти. Съдът постанови компанията да изкупи обратно 475 хил. автомобила с 2,0-литров дизелов двигател, припомня Auto Motor und Sport. 

Споразумението стана още една стъпка в посока към разрешаване на дизелгейт, който избухна през есента на 2015. Тогава се оказа, че програмното осигуряване за автомобили на Volkswagen с дизелови двигатели e било настроено така, че да заобиколи реалните данни за вредните емисии според законите на САЩ. 

По силата на споразумението собствениците на засегнатите коли могат да изискват от Volkswagen да бъдат изкупени при цена на един автомобил през септември 2015 г. Според предварителните оценки, в зависимост от модела на автомобила, годината на производство, пробега и общото състояние сумата на обратното изкупуване може да достигне от 12 500 до 44 000 долара.

Освен това собствениците на автомобили, които са купили колите си на кредит, могат да разчитат на допълнителни плащания (в размер до 30% от цената на автомобила) за погасяване на дълга към банката. За тези, които са купили автомобилите си на кредит директно от Volkswagen, дългът просто се опростява. 

За собствениците, които не желаят да продават колите си, Volkswagen ще ги ремонтира, като гарантира правилното функциониране на системата за пречистване на изгорелите газове. При това всички собственици, засегнати от скандала с дизеловите автомобили на Volkswagen, ще получат специално обезщетение в размер от 5000 до 10 000 долара.