Новата лимузина на руския президент Владимир Путин - Aurus Senat бе официално представена на Международното автомобилно изложение в Москва, съобщиха руски медии.

Със своите 800 конски сили автомобилът, произведен в Русия, е много мощен и маневрен, като същевременно е супер луксозен и напълно брониран. Той тежи около 6 тона и е определян от руснаците като най-сигурната кола в света.

Снимка 376186

Източник: Getty Images

Превозното средство бе представено от руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров и изпълнителния директор на компанията производител Aurus - Франц Герхард Хилгерт, съобщава ТАСС.

Колата бе показана за пръв път при официалното начало на новия мандат на Путин на 7 май, а оттогава той се придвижва с нея из руската столица.

Путин се придвижи до Кремъл с новата луксозна лимузина

Източник: Getty Images

Путин се придвижи до Кремъл с новата луксозна лимузина

Лимузината е част от проекта "Кортеж" - специални превозни средства, които да возят руския държавен елит. Те заместват германските автомобили, които досега се използваха от президентската администрация.

Путин многократно е заявявал, че Русия трябва да намали зависимостта си от вносни стоки и технологии, като сама произвежда нещата, от които се нуждае. Тази тенденция особено се засили, откакто западните държави наложиха санкции срещу Москва.

Снимка 376187

Източник: Getty Images

Русия не използва вътрешно произведени автомобили за транспортиране на висши служители от времето на Съветския съюз. Проектът "Кортеж" е считан за символ на престиж, демонстрирайки технологичните и индустриални възможности на руската индустия. Само няколко държави превозват своите лидери с автомобили местно производство.

В рамките на проекта се разработват лимузина, по-малък седан, миниван и всъдеход за охраната. Автомобилите са кръстени на кулите на Кремъл - "Сенат", "Арсенал" и "Комендант". Очаква се да струват по около 10 млн. рубли (147 000 долара).

Снимка 376188

Източник: Getty Images

След като колите са снабдени с всички модификации за руските политици и министри, те ще бъдат пуснати за свободна продажба и вече предизвикаха интереса на руските богаташи.

Очаква се страните от Близкия изток да бъдат първите, които внасят автомобили Aurus, особено Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Снимка 376189

Източник: Getty Images

"През 2021 г. ще имаме нова структура, ще бъдем готови да увеличим производството на нашите автомобили на 5000 единици. Ще можем да отговорим на световното търсене на тези автомобили", каза Хилгерт.

Друга цел на Aurus е да започне серийно производство на напълно електрически мотоциклети не по-рано от 2020 г.

Снимка 376190

Източник: Getty Images