Само преди по-малко от месец паркиран автомобил Model S на американския производител Tesla избухна в пламъци на паркинг в Шанхай. Втора кола на марката се запали отново в Китай, но този път в Хонконг.

Вторият случай е от 12 май, когато колата започва да пуши час и половина след като е паркирана и по-късно се взривява. Отнема 45 минути, за да се потуши огънят, пише Quartz.

Собственикът на втория запалил се автомобил казва, че го е заредил от станция на Tesla същия следобед преди да го паркира на паркинга в жилищната си сграда. Колата не е била зареждана след това, по време на престоя си в сградата. Охранителят се обажда на пожарната, когато забелязва пушека от колата и казва, че не е имало никакви видими причини за запалването.

Автомобил на Tesla се взриви на паркинг в жилищна сграда (Видео)

Автомобил на Tesla се взриви на паркинг в жилищна сграда в Китай (Видео)

От компанията изпратиха екип да разследва случилото се

Tesla не отговаря веднага на запитването за коментар, но главният изпълнителен директор Илън Мъск казва след случая в Шанхай, че вероятността електрическите коли да се запалят е 500 процента по-малка от тази за конвенционалните автомобили.

Публикацията му в Twitter гласи, че има толкова много инциденти с коли и дори смъртни случаи, а сега едно запалване предизвиква много реакции, което той не може да разбере.

Случаят с взривилата се кола става непосредствено преди Tesla да завърши първия си завод в Китай. Опасенията, свързани със състоянието на батериите се увеличават след още един запалил се автомобил на най-големия автомобилен пазар в света.