Американският производител на електрически автомобили Tesla разследва случай с внезапно запалване на свой автомобил. Видео, в което кола на марката избухва в пламъци, бе разпространено в социалните мрежи в Китай.

От компанията на Илън Мъск са изпратили екип в Шанхай да провери случая, пише Bloomberg. В официалния блог на Tesla - Sina Weibo се казва, че тя си сътрудничи с местните власти и няма жертви.

Клипът е взет от камера за видеонаблюдение на паркинг в жилищна сграда. Бял седан на Tesla започва да пуши и секунди след това се взривява. Инцидентът повдига съмнения за безопасността на електрическите автомобили, използващи литиеви батерии с висока енергийна плътност. Причината е, че с тях автомобилите могат да изминат по-голямо разстояние с едно зареждане.

След като миналата година продажбите на електрически автомобили надминаха 1 милион на китайския пазар, проверката по случая е от изключително значение. Очаква се тя да даде яснота и да отговори на много въпроси за безопасността на колите с батерии.

През 2018 година в Китай са регистрирани най-малко 40 инцидента, свързани с запалването на нови енергийни превозни средства. Към тях спадат хибридни и изцяло електрически автомобили, както и такива с горивни клетки според Държавната администрация за регулиране на пазара. През септември електрическият автомобил D2 на марката Zhidou се запалва, докато е паркиран на гарата в Шанхай.

Китайският регулатор е изтеглил от пазара повече от 130 000 коли за проверка миналата година. Оттам призовават за по-строг контрол и качество в производството на новите електрически коли