Общо 380 хил. автомобила Kia са заплашени от завишен риск от спонтанно самозапалване и изгаряне, предаде Zero Hedge. Затова от компанията са призовали собствениците им да не ги паркират в закрити гаражи, което е доста странен подход към проблем, който би могъл да повлияе на здравето на ползвателите им.

Засегнатите модели са седанът Cadenza, произведен между 2017 и 2019 г., и SUV-тата Sportage, произведени между 2017 и 2021 г. Причината за заплахата е потенциално късо съединение модула за управление на хидравличната електронна спирачка, което може да доведе до токов удар под капака и самозапалване.

"Собствениците им следва да ги паркират по-далеч от сгради, докато проблемът не се отстрани", изтъкват още от производителя, предаде ABC.

"Собствениците могат да забележат лампите за понижаване на налягането на гумите, за проблеми с ABS-а или други светлини на таблото, преди проблемът да настъпи. Те също може да усетят миризма на огън или стапяне", изтъкват от компанията.

От документите, изпратени от Kia до щатския регулатор за безопасността на превозните средства, става ясно, че до момента заради проблема няма настъпили ПТП.

Това не е първият проблем на компанията. В края на миналата година тя получи глоба от 137 млн. долара, тъй като не успя да изтегли навреме 1 млн. автомобила с проблем в двигателите. За последните пет години общо 6 млн. екземпляри на Kia и Hyundai бяха привикани за отстраняване на проблеми, свързани със самозапалване и дефектни двигатели.

Застрашените от спонтанно пламване коли ще започнат да се ремонтират от края на април, а за отстраняване на проблема ще им бъдат сменени бушоните.