Тестово трасе за безпилотни автомобили, снабдено с 5G мрежа, ще бъде изградено в България, планират правителството в партньорство с "Автмобилен клъстер България". Това е потвърдил президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев след срещата в Министерски съвет с представителите на автомобилните производители у нас, пише "24 часа".

Идеята е съоръжението за тестване на автономни коли да бъде изградено на летище Доброславци, което е собственост на НСО.

"В момента то не се използва за нищо, освен това е много близо до столицата, до летище София, както и до Техническия университет", коментира от своя страна Любомир Станиславов, който е изпълнителен директор на клъстера.

Той потвърждава, че няколко чуждестранни компании работят по нови технологии, свързани с безпилотни автомобили у нас. Пример в тази посока са американската Sensata и немската Bosch.

"На Bosch вече са им възложили да разработват в България системи, които следят водача и пътника в автомобила и съобразно тяхното състояние могат да вземат самостоятелно решение. Например, ако на водача му прилошее и изгуби управление, колата поема контрола, продължава да се движи сама, намира най-близкото място да паркира, свързва се с телефон 112 и вика Бърза помощ", обяснява Станиславов и допълва:

"В момента предстои в някои от автомобилите да се въведе тази система, а в Европейската комисия се обсъжда да е задължително и за всички нови коли. Представете си, че всичко това ще се управлява от София.".

Що се отнася за планът за снабдяване с 5G мрежа на планираното тестово трасе, експертът посочва, че безпилотните коли не могат да се движат без наличието на такава.

Унгария пуска първият тестов път за безпилотни автомобили с поддръжка на 5G

Унгария пуска първият тестов път за безпилотни автомобили с поддръжка на 5G

Той е дълъг 2 километра и ще може да се ползва от производителите в Европа