По пътищата на Русия, автомобилите руско производство са участвали най-често в пътни инциденти и аварийни ситуации. По-конкретно, от началото на тази зима, делът на инцидентите с Lada по пътищата на страната е 16%, което е доста повече от втория в тази "класация" по аварийност. Това става ясно от данните в проучване на застрахователната компания ВСК, с което Лента.ру разполага.

И така, на второ място по участие в инциденти по пътищата на Русия е Toyota - с 11% от всички инциденти. Следват автомобилите с марка Hyundai - 9,9%.

Оказва се, че в най-малко катастрофи и аварии участват автомобили от марките: Kia, Nissan, Renault и Volkswage.

От друга страна, през 2022 г., от шофьорите на аварирали автомобили, жените са били шест пъти по-малко от мъжете. А повечето пътно-транспортни произшествия в Русия са станали с шофьори на възраст от 36 до 50 години.

Сред регионите в Русия, най-много пътно-транспортни произшествия са се случили в Москва, а след столицата е Краснодарския край.

При това, според данните за миналата година, в страната са произведени общо 620 000 броя леки коли, което е с 60% по-малко от произведените през 2021 година. А и продажбите на автомобили в Русия спадат от средата на февруари. На този фон, АвтоВаз обяви, че от 1 март вдига цените на своите автомобили Lada с 2%.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите